Tomas Gustafson OLY

3-faldig OS-guldmedaljör

Ja, jag vet att jag är dålig på att uppdatera den här sidan. Jag skriver små inlägg på Facebook och Instagram istället. Just nu är det OS i Peking och Nils van der Poel har vunnit 5000 m och är på väg mot sitt andra guld som hägrar på fredag. Det ligger och väntar bortom de tjugofem varven som ska avverkas.

Men, det är inte tid att tänka på medaljer i det här läget. Först ska prestationen genomföras. Ju närmare avgörandet kommer, desto mer måsta man befinna sig i nuet. Minsta lilla tanke som smyger bortom det som pågår kan vara förödande. En champagneflaska, en guldhatt eller en tanke på ett segertal kan resultera i att du tappar just den skärpa som behövs försatt avgöra just det som du drömt om.

Halvmilsloppet i söndags blev ett väl regisserat drama. En del människor frågar mig om jag var nervös. Självklart var jag det. Prestationerna går ju att följa dels genom att försöka titta på drivet i åkningen men också genom att titta på varvtiderna.

När Nils går upp på 29,3 vid 5 varv kvar för att sedan pressa ner varvtider till 39,2 kändes det betryggande. När nästa varv sedan återigen är 29,3 tänker jag att han kämpar stenhårt. Då hade också marginalen växt till över två sekunder och jag tänkte nog för ett ögonblick att han till och med skulle kunna missa prispallen. Hade nästa varv varit 29,4 istället för 28,9 hade jag nog trott att han inte skulle klara av det, men jag vet att Nils känner sig trygg med de sista tre varven. Det är ju också där det avgörs.

Patrick Roest hade 29,7 och 30,4 på de sista två varven och det håller inte. I nederländsk TV gjorde man jämförelser med mina lopp från OS 1988 där jag låg 1,1 respektive 0,87 sek efter vid de två sista passeringarna, dvs nästan identiskt.

Det är naturligtvis magiskt att få vara med om urladdning, prisutdelning, intervjuer och annat men det gäller att snabbt landa i nuet och börja tänka på det som väntar. 10 000 meter är en utmaning och det ska bli oerhört spännande att följa Nils och de andra elva åkarna som gör upp om medaljerna. På fredag kl 09.00 händer det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: