Tomas Gustafson OLY

3-faldig OS-guldmedaljör

JBA_4134_1

Tomas Gustafson – stolt medlem i laget

Jag är med i ett lag och alla lagmedlemmar börjar lägga upp sina porträttbilder på nätet. Jag är stolt att vara medlem och jag tror att vi alla är supertaggade för vår kommande uppgift på Vätternrundan. Vi tränar just nu efter våra individuella program med våra egna förutsättningar. Vi känner inte varandra jätteväl ännu men jag tycker att det är häftigt att man kan känna och få kraft av de andra lagkompisarna även om man inte är tillsammans. Snart ses vi på träningsläger och vässar lagarbetet.

Genom åren har jag mött många grupper. Jag har haft föredrag men också mer genomgripande genomgångar med tillhörande processer. Det är alltid så fantastiskt intressant att möta alla dessa grupper med olika individer och alla tankar som människor uttrycker. En del visar att de är intresserade och ger energi. Andra struntar i tillhörigheten, gör sig omöjliga och stjäl energi. Det går inte att begära att alla ska vara fanatiskt intresserade men en sak tycker jag är en miniminivå i alla grupper och det är: attityden att försöka.

Tränaren

Ja, hur ska vi ha det?

Det kom fram en fotbollstränare efter ett föredrag för många år sedan. Han berättade att bästa killen i laget inte ville gå upp i nästa division, vilket var något hela laget strävade efter. Det hade börjat bildas en lite grupp runt den här killen och ni förstår själva vilken situation som höll på att växa fram. Nu minns inte jag anledningen till den motsräviga inställningen men det omöjliggjorde i varje fall en god lagstämning.

Med attityden att föröska finns inget utrymme för ”det har vi provat förut och det gick inte då heller”. Det handlar väldigt mycket om att ha en konstruktiv dialog så att möjligheter växer fram. Ibland tar det tid att forma tankar och då är det ju hyperviktigt att man kan hålla målet man strävar efter levande. Det får inte bli ett dokument som står undangömt i bokhyllan eller ligger i någon mapp på datorn. Om inte alla förstår vad strävan innebär, då blir det svårt.

IMG_6098

Övning ger färdighet

Vi kanske inte kan begära att alla i alla lägen ska vara entusiastiska, hängivna, målinriktade och fulla av energi. Däremot kan man begära att alla gör sitt bästa för att försöka förstå vad man gemensamt strävar efter och ser vad man kan bidra med. Vad som växer fram har med upplevelser att göra. Även utsikten påverkar möjligheterna men det får jag återkomma om.

På återhörande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: