Tomas Gustafson OLY

3-faldig OS-guldmedaljör

TG träning expander 2

Naturlig träning från förr

Idag när jag körde mina 40-20 intervaller på cykeln upplevde jag relativt snabbt att jag blev ganska trött. Mot slutet på den sista omgången intervaller började jag frammana gamla ”bilder” från avslutningen på mitt världsrekordlopp i Calgary, allt för att hålla kadensen uppe och sinnet vasst. Jag såg till och med min coach Per-Arne skymta förbi när jag frenetiskt arbetade vidare hemma i den oglamorösa källaren.

Tänk vad rätt tankar kan styra mycket och hur fel tanke kan få tröttheten att vinna. 1990 åkte jag tiotusenmeter i Herenveen, Nederländerna. Det är tjugofem varv och när det var tio varv kvar av loppet låg jag hundra meter bakom min motståndare. Då tänkte jag: varför är jag inte med och fajtas hundra meter längre fram. Där plötsligt, som en ingivelse, kom den positiva energin. Dessförinnan hade jag såsat på och tappat mer och mer för varje varv. Nu började jag gå ner i varvtider och hämta in avståndet. Den holländska publiken vakande till liv och lyfte fram mig trots att jag åkte mot en av deras landsmän. I mål skiljde det endast sex hundradels sekund så jag nådde inte ända fram. Det var samma jag på startlinjen som vid målgång. Händelsen gav mig ytterligare en fingervisning om hur mycket tankarna betyder.

Det här kanske är självklarheter för många, men med trötthet (inte bara inom idrotten) kommer ofta andra perspektiv än det ursprungliga. Många gånger är det skärpan i ett endaste ögonblick som avgör den inre kampen. Att ge upp för tröttheten får vi göra ibland men vi har säkerligen otroligt mycket mer resurser inom oss än vad vi anar. Matar vi hjärnan med rätt bilder och händelser så har vi stora möjligheter att lyckas med det som vi tänkt oss.

DSC_0068

Fjällen ger fina perspektiv

Tillräcklig sömn, bra kost och mycket rörelse samtidigt som vi lever med rimliga förväntningar, är goda nycklar att ha i fickan för att kunna leva ett gott liv. 40-20 intervallerna är möjligtvis inte det viktigaste i tillvaron om man ser till samhället i stort, men det är väldigt skönt att vara i god form och klarsynt kunna se perspektiv som annars hade varit dolda i oskärpans tecken.

På återhörande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: