Tomas Gustafson OLY

3-faldig OS-guldmedaljör

IMG_2454

Inte riktigt säsong men en skön representativ bild för återhämtning

Jag märker att jag refererar mycket till saker bakåt i tiden. Många gånger beror det på nostalgi men också på att jag hoppas och tror att de berättelserna blir tydliga eftersom de är tagna från ett sammanhang som är tydligt i strävan mot något nytt och större.

Vi har våra minnen. En del är tydliga, andra kanske har försvunnit. Vissa skeenden har betytt mycket och jag försöker vårda dessa med omsorg även om jag vet att de kanske förvanskas med tiden. Min absoluta avsikt är att vara ärlig och inte hålla på med konstruktioner för att det ska passa in i historien på ett bättre sätt.

Varför gör jag det? Sedan 1988 och på allvar sedan 1993 har jag varit anlitad som föreläsare ett oräkneligt antal gånger. Eftersom jag oftast får bra utvärderingar, ibland fantastiska, tänker jag att det måste finnas något intressant i mina berättelser. Det är av den anledningen jag försöker uttrycka mig här i mina skriverier.

När jag kom med i Skoda Cycling Team kom jag åter i kontakt med begreppet periodisering. Första gången jag blev bekant med det var när madisongruppens träningsprogram landade i brevlådan hemma på Murkelvägen i Eskilstuna våren 1979. Periodisering var tydlig och väl planerad i kalendern.

I programmen beskrevs tre veckors stegrande träning och sedan stod det ”easy week”. Det går att missta för vilovecka. I verkligheten skulle det visa sig att ”viloveckorna” var tuffare än vad jag hade tränat i hela mitt liv. Att jag återvänder till tiden i USA beror på att det var en av de mest inspirerande perioderna i mitt liv – en riktig milstolpe. 

IMG_7810

Att jag skriver om detta just nu beror på att jag för tillfället kommit fram till en sk ”vilovecka” i mitt träningsprogram och det känns jättekonstigt. Här står jag redo att arbeta vidare med full kraft och så ska jag ta det lugnt. När formen är god är det inget roligt att hålla igen. Då är det bara att köra på i full fart och sedan förstår man inte vart det gick fel någonstans när man är slutkörd och inte orkar få upp pulsen. Det är så lätt att bränna krutet vid fel tillfälle bara för att man är ivrig.

Det gäller alltså att vara noga med återhämtningen och se till att man har overskudd som norrmännen uttryckte det. Jag tycker mig genom intervjuer kunna ana en och annan idrottsperson som inte tagit hänsyn till det som jag ovan har försökt  beskriva. Med huvudet nedböjt försöker vederbörande finna orsaken till att det inte gick som denne tänkt sig. Jag tycker mig också känna igen fenomenet från näringslivet när någon presterar över sin förmåga under för lång tid.

Untitled (12)

Skön avkoppling nära härliga Vålådalen

Periodisering handlar om planering och överblick. Det handlar om att frigöra tid till återhämtning så att vi ”håller” och inte kapsejsar. Många pratar om att balans är viktigt och jag tycker vi ska förstå att ingen orkar gå för full maskin hela tiden. Även maskiner behöver service med jämna mellanrum. En cykeltur hem från arbetet eller en spaweekend kan vara ett sätt att serva själen men det kan också en femmila löptur i fjällen kan vara.

På återhörande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: