Tomas Gustafson OLY

3-faldig OS-guldmedaljör

DSC01853

Test igen

Förra helgen arbetade jag mig igenom Siljan Runt och sedan på måndagen körde jag uppföljningstest på Activitus. Jag hade inte hoppats på några stora förbättringar men jag har ju ändå arbetat ganska målmedvetet med förhoppning om att kunna påverka mina värden i positiv riktning. Kurvorna har förskjutits åt rätt håll och jag ligger bra till för min ålder vilket gör mig glad. Det hade varit kul att ha värdena för tio år sedan och jämföra med dagens siffror. Troligtivs går det mesta att påverka åt olika håll genom hela livet och som jag skrivit tidigare så känner jag mig i otroligt mycket bättre form nu än för tio år sedan.

Häromdagen blev jag plötsligt väldigt trött, så trött att jag hade svårt att hålla mig vaken och det verkar hänga i. Är jag sjuk, har jag brist på mineraler eller vitaminer eller är jag uttorkad? Möjligtvis sover jag för lite? Jag tror att jag just nu behöver ganska mycket återhämtning när jag har tränat eller så tänker jag för mycket på att jag är trött. Det kanske är så att jag behöver mer aktivitet, inte mindre. Eller så är jag nervös inför Vätternrundan om en dryg vecka! Nervositiet och oro kan stjäla mycket energi.

Jag minns att jag träffade Lars-Erik Uneståhl för många år sedan. Lars-Erik är pionjären vad gäller mental träning och jag använde hans mentala träningsband flitigt under åttiotalet då jag var som allra mest framgångsrik. Vi hade inte setts på länge och så möttes vi på tåget. Han frågade hur det var och jag svarade att jag kände mig lite stressad. Jaha, sa han och verakde helt oförstående till det. Det var som att stress inte fanns representerat i hans värld och jag kände mig skyldig till att jag kände på det sättet. Med mental träning hade jag ju fått lära mig att balansera det energiska högintensiva med det lugna, sköna och trygga lågintensiva.

DSC02187

Den mentala träningen var en viktig nyckel för mig då jag åkte skridsko. Att lägga sig med Uneståhls mentala träningsband var en högtidsstund. Dels var det extremt avslappnande muskulärt men också djupt avkopplande mentalt. Visualiseringen var och är ett kraftfullt verktyg för att förbereda sig på kommande situationer, både på lång och kort sikt. Inget hokus pokus alltså, bara ett sätt att hitta rätt i tanken och samtidigt få en skön återhämtning. 

Jag minns ett gäng säljare som jag skulle träffa för en inspirationsföreläsning. Gruppen hade en paus innan jag skulle gå in i rummet. Då de kom ut så överhörde jag tre personer som samlades i en liten grupp och pratade om varför de inte kommer att lyckas. De levde tydligen i en värld av omständigheter som de lät påverka sin egen situation. Det ger knappast någon positiv energi. Jag är säker på att gruppens bästa säljare lyssnade på min föreläsning på ett helt annat sätt än de tre som levde som offer i omständigheternas värld. Jag har varit där också, så jag vet.

SKODA_Camp_Bike_180511__2287

Foto: Hans Berggren  Det gäller att få laget sammansvetsat

Nu i helgen väntar två pass. I morgon lördag väntar tre timmars lugn cykling och på söndag är det generalrepetition med Skoda. Då blir det fem timmars hård körning. Det finns två sätt att förbereda sig på det. Det ena är att fortsätta att tänka och kanske till och med prata om att jag är trött. Det andra är att tänka på hur kul och skönt det är att sitta på cykeln. Jag kan själv påverka hur mycket energi jag har tillförfogande genom mina tankar – det är jag som styr.

På återhörande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: