Tomas Gustafson OLY

3-faldig OS-guldmedaljör

frilagd bild slideboard1_webb

Slideboarden var en kär vän och perfekt redskap att använda till att arbeta med mentala bilder.

Jag känner mig hyfsat stark, ja ibland känner jag mig verkligen i toppform. För en del år sedan var det kört när pulsen gått upp och mjölksyran bränt till. Nu återhämtar jag mig och kan gå på igen när det behövs – inom rimliga gränser förstås. Jag kan känna mig nöjd med det.

Dock finns det en sak som alltid stört mig och som jag undrar om det bara ligger hos mig och gnager eller om andra känner likadant. Då jag ser mig själv på bild eller video har jag svårt att relatera till vad jag ser. Jag minns också en gång då en liten flicka kom fram till mig och sa: idag ska vi filma oss själva – så att vi kan se vad vi gör för fel!

Och det är väl just där det ligger. Att stirra sig blind på felen. Då vi filmade förr i tiden så undvek jag att titta på filmerna eftersom det jag såg inte stämde överens med hur det kändes. Jag tittade på kompisen och den femfaldige OS-guldvinnaren Eric Heidens OS-lopp från Lake Placid -80 istället.

När jag ”kände” att jag åkte som Heiden var det en fantastisk känsla men det stämde inte överens med de filmade bilderna av mig själv. Så jag nöjde mig med att ”känna” mig som Eric och tog emot goda tekniska råd från coacher som jag litade på.

DSC02734 2

På väg genom Lunsen

Det är egentligen samma sak idag då jag ser cykelbilder på mig själv. Det känns inte igen. Inte kan väl den där klumpen vara jag, tänker jag och drömmer mig stark på mästerliga klättringar där jag smidig och stark tar serpentin efter serpentin. Nu finns det tack och lov andra ställen att känna styrkan än vid serpentinklättringar på alpvägar. I Uppsala med omnejd är det knappast stigningarna som inbjuder till utmaningar.

Vi har kanske alla vårt eget sätt att locka fram det bästa ur oss själva och jag vet att att de mentala bilderna styr otroligt mycket. Det gäller att kunna behålla den starka och positiva bilden även när det blir riktigt tjurigt. Då får vi inte låta den där dåligt filmade bilden från det kassa träningstillfället slinka igenom filteret. 

Vill du bli mästare, måste du träna som en mästare, sa Wolfgang Pichler vid ett tillfälle för en del år sedan. Se också till att du har en mästerlig mental bildbank får väl jag lägga till.

På återhörande 

3 reaktioner på ”Självbild

 1. Tobbe skriver:

  Mkt bra som vanligt Tomas. Att känna är viktigare än att jämföra för att lyckas Må gott

  Gillad av 1 person

 2. Tonymalmqvist skriver:

  Kul att läsa om det du skriver om här.

  Gilla

  1. Anonym skriver:

   Tack Tony. Jag skrapar egentligen bara lite på ytan men jag återkommer längre fram i tiden med lite mer funderingar.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: