Tomas Gustafson OLY

3-faldig OS-guldmedaljör

Den här vyn låg framför mig i maj 1997. Det finns många erfarenheter laddade i livets situationer.

Jag har i mer än trettio års tid haft uppdrag som inneburit att jag har behövt spänsta tanken och vrida och vända på mina egna erfarenheter. Jag har ställt frågor till personal, coacher och ledare för att mejsla ut essensen i deras verksamhet och jag har funderat på deras utmaningar för att kunna leverera betraktelser och metaforer som kan göra skillnad.

På en lapp i min plånbok står det – ”jag gör ett skogslöp” – på ena sidan. Det står för min egen kraft och explosiva framdrift. På den andra sidan står det – ”jag gör skillnad”. Mitt kritiska jag har alltid tvekat till baksidan på lappen. Skogslöpet är tydligt och kraftfullt, men att göra skillnad! Att leverera betraktelser som kan göra skillnad? Hm, vad är det?

Om jag berättar om erfarenheterna från bergsklättringen i Tibet , gör det skillnad? Förstår människor vad jag menar? Jag skulle antagligen behöva lämna mer tid för reflektion. Tankar behöver gymnastiseras, konfronteras, debatteras och kanske vila i lugn och ro om utveckling ska ske.

På återhörande

4 reaktioner på ”Tankens väg

 1. Tobias skriver:

  Jag tänker att det kanske kan kännas övermäktigt att känna att man i det stora, storslagna, känna att man måste göra skillnad.
  Du fick mig att fundera över det en bra stund nu, bara det är ju att göra skillnad, trigga mig att tänka och formulera mina tankar.

  Jag tänker att man gör skillnad, varje dag i det lilla, det nära livet, med familjemedlemmar, med vänner, kollegor, där man har direkta kontaktytor. Jag gjorde stor skillnad för mina barn idag när jag hämtade i regnet, tvättade deras träningskläder, när jag samtalade om dagen, om tankar de hade. Min tränare gjorde skillnad igår för mig, och lilla gruppen att motivera och verkligen lyfta träningsglädjen hos mig.
  Min tanke är att man ständigt gör skillnad i det lilla, det nära, och sedan vid tillfälle, ibland, kanske oväntat, så kan det växa till en större omkrets och påverka flera. Men kanske senare återgå till det lilla, det nära. Men att den skillnad man gör i det lilla egentligen är lika viktig, lika värdefull, för att ändå tillsammans med sina medmänniskor bygga det stora, där vi alla i det lilla gjort våran lilla skillnad, i våra nära relationer.

  Dina tankar är alltid intresseväckande, kloka och skapar nyfikenhet. Låt tankarna flöda och formuleras utan krav på prestation, agera i vardagen, så kommer du ständigt att påverka i det lilla, men så plötsligt lyfter det och påverkar även i det stora. Så länge du tänker, formulerar och interagerar, så gör du skillnad.

  Tack för återkommande intressanta inlägg

  Gilla

  1. TG skriver:

   Tack för din fina kommentar Tobias. Du har helt rätt i att det är i det lilla man kan göra skillnad. Det är ju också där man kan göra skillnad för sig själv. Du inspirerar mig med din kommentar och visar inte minst på vikten av att ge tid för samtal. Bodil Jönssons bok Tio tankar om tid belyser också vikten av tid för reflektion, något som jag tror är av yppersta vikt i vårt ”snabba” samhälle.

   Gilla

   1. Tobbe skriver:

    Du GÖR skillnad med historien om skogslöpet så båda sidorna på lappen är rätt och viktiga. MåGott kompis!

    Gilla

 2. Tobbe skriver:

  Du GÖR skillnad med historien om skogslöpet så båda sidorna på lappen är rätt och viktiga. MåGott kompis!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: